Glem SEO, og hyr en sprogets skærsliber

Det rette navn er hemmeligheden bag succes i korrekturbranchen. Og finder du den rette partner, behøver du slet ikke bekymre dig om din placering på Google. Eller lave en hjemmeside overhovedet.

For tro det eller lad være: Danmarks største korrekturfirmaer har typisk kun en e-mailadresse eller forsider som denne:

Men det vender jeg tilbage til.

Mange tror, det er svært at leve af ord. Men det er faktisk langt lettere, end de fleste tror. Svaret er ofte din mor (eller ’far’, men det rimede ikke). Og dog, jeg kunne have vendt sætningen om, for svar rimer på far.

Og nu er vi ved at nærme os pointen. Er i med? Jeg taler ikke om domænenavn eller firmanavn. Og jeg taler ikke om valget af forretningspartner. Jeg taler om værdien af dit fornavn og den partner, du lever sammen med. Jeg bruger bevidst ordet partner, fordi det er neutralt, og fordi det er en stor fordel at være biseksuel, hvis man vil drive big business. Med sprogrevision, tekstoptimering, sprogvask, sprogtjek (kært barn har mange navne) eller som tekstforfatter.

Jeg ejer fx domænet korrektur.dk, men ordet bærer absolut ingen kommerciel værdi. Det ligesom fitness.dk, der halter gevaldigt bagefter Fitness World.

Da min far toppede karrieremæssigt, hed han Walther

Min var oprindeligt typograf og hed Haldur. Som nogle måske kan huske, blev mange typografer arbejdsløse omkring 1980, da teknologien fortrængte denne faggruppe. Jeg er født i 1978. Så meget af, hvad der skete, har jeg kun fået genfortalt.

I 1980’erne kunne man være på dagpenge i årevis, men min far var en driftig mand. Få dage efter fyringen åbnede han et korrekturfirma. Han arbejdede først hjemmefra, og ifølge min mor, Ragna, gik de første dage med at duplikere sedler, datidens flyers. Overskriften var:

Hvis du vil have korrektur, der dur, så ring til Haldur.

 

Han vadede København tynd nogle uger som en anden skærsliber. Mere skulle der ikke til. Jeg husker stadig drejetelefonen, der kimede dag og nat. Den forbandende telefon, der betød, at jeg ikke kunne deltage i HUGO i Eleva2eren. Efter to år flyttede vi ind i et større hus i Valby. Virksomheden bestod nu af 6 korrekturlæsere, alle tidligere kolleger og typografer. Timingen var god. Nye, let slibrige ugeblade så dagens lys. Reklamebranchen rykkede vildt, så kundegrundlaget var stort. Vi flyttede til en endnu større villa i Charlottenlund, men så skete katastrofen.

Henning og hans forbandede vending

Jeg husker min fars ildrøde ansigt. En af hans ansatte, Henning, havde været sygemeldt nogle uger. Men det viste sig, at han havde brugt tiden til at konspirere. En nabo havde fundet en løbeseddel i indre by. Henning havde ‘kopieret’ min fars idé, men også forbedret den. Og sådan er business jo ofte. Hennings slogan var:

Er det du træt af, at kun det halve dur? Vælg Henning med den bedre vending.

 

Det viste sig, at Henning havde anskaffet sig en computer og udviklet flere korrekturprodukter. Bl.a. tilbød han sprogrevision af tekster. Det var, som om jeg kunne høre, at et par ribben sprængtes i min fars krop. Siden hørte jeg ham tit råbe “Henning og den forbandede vending …”

Min far skifter navn, skifter kone og går til angreb på Hennings vending

Vi skriver nu slutningen af firserne. Renterne var skyhøje, og vi var flyttet til et rækkehus i Solrød. Jeg sidder i køkkenet. Ind træder min far med en for mig ubekendt kvinde med ildrødt hår og en opstoppernæse. Hun præsenterede sig som Inger. Hun var en ung journalist, der havde mistet sit arbejde på det hedengangne Fri Aktuelt. Og min far og Inger havde en plan. Jeg forlod køkkenet, men på et tidspunkt hørte jeg Inger sige: ”Folk associerer jo Ragna med en gammeldags færge. Min mor hedder Ragna, og jeg har stadig ikke tilgivet Inger, som lever endnu. Men Inger er faktisk en af Danmarks bedste korrekturlæsere og bruger ikke Adwords.

Inger og min far arbejdede med et nyt slogan, og jeg fandt et ufærdigt manuskript i forbindelse med min fars død. Det ligner et digt, så det endelige resultat var nok mere fortættet.

 

Når korrekturen halter,
så ring til Walther.
Vi har tilmed Inger
så det hele svinger.
Og hvem holder orden?
Det gør lille Morten!

 

Nu var jeg også kriger i den korrekturkrig.

Og Henning blev slået hjem. Min rolle var egentlig lille, og selvom jeg aldrig tilgav Inger, lærte jeg en del om forretning. Jeg begyndte at arbejde med opsøgende salg ved siden af gymnasiet. Og var den, der tog telefonen.

I dag kan jeg se, at der var både etos, patos og logos det budskab. Computere havde nu revolutioneret korrekturbranchen. Og selvom internettet endnu ikke var født som sådan, pralede min far med, at hans kunne mere end Hennings. Men korrektur var stadig på print og med gammeldags korrekturtegn. En god printer var derfor også afgørende, når folk kom rendende med deres disketter. Og via Inges pressenetværk fik vi historien ud: Vi var det første i korrekturfirma i landet med en laserprinter. Vores virksomhed lå på Kultorvet i indre by, vi havde både engelske, tyske og nordiske korrekturlæsere. Der var et konstant rend af folk med disketter, og jeg kørte bud mellem forlag og godtfolk med tekster. Henning flyttede til Thailand kort tid efter, og ingen har hørt fra ham siden.

Lille Morten træder ind i branchen

Da min far døde, havde internettet ændret korrekturbranchen. Jeg havde færdiggjort min cand.comm. med speciale i stilistik og argumentation Konkurrencen var stigende, og jeg så hurtigt muligheden for at kapre domænet korrektur.dk i 1997. Men nu var det ikke nok at kunne korrekturlæse og lave sprogrevision. Søgeoptimering, SEO, skulle man også vide noget om. Jeg har altid været dovent anlagt, og domænet gav os først en automatisk topplacering i søgemaskinerne. Så kom Google, og meget ændrede sig. Det blev nemmere at lave hjemmesider, priserne raslede ned, og det samme gjorde kvaliteten. En tendens, der er fortsat. I dag sælger akademikere sælger sig for 70 kr. timen, eller også er de bare mere ugrundige end førhen.

Da jeg åbnede mit eget firma i nullerne, havde jeg glemt alt om de gamle værdier: at ringe rundt og møde folk i øjenhøjde. Jeg havde intet. Men Inger havde fundet en mand, der hed Bjørn. Bjørn, som gik under navnet ’kommaørn’. Hun havde også dannet trop med  Lester, der var stilistikens mester’.

Det var dér, jeg glemte alt om poesi. Min plan var at score Iben Hjejle for så kunne ingen tekster fejle. Sikke et slogan. Og sikker noget sludder.

Nu har vi også Iben
Morten sikrer orden
Hør konkurrenternes piben
Med Hjejle kan intet fejle.

 

Men det kunne det jo nok. Stejle og kulsejle.

Mere optimalt var Cleo, som rimede på SEO, denne trend. Men der er trods alt flere med navnet Georg eller Leo, og jeg har endnu ikke kysset en mand sådan rigtigt.

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *