Drilske forord fordrer friske øje

Når en korrekturlæser foreslår som en skrædder i helvede …

Man behøver ikke være en ørn til at stave for arbejde med korrekturlæsning. Groft sagt. Selvom du ikke kan stave til døgenigt eller reminiscens, er en karriere som korrekturlæser stadig inden for rækkevidde. Tvivlen kan være korrekturlæserens bedste ven, og der er ingen skam i at fortage et opslag i ordbogen i ny og næ.

I øvrigt fanger Word de fleste stavefejl. Husk dog, at tekst er kontekst. Og Word kender ikke konteksten. Word ved ikke, om du skal til fællespisning eller fællesspisning. Word ved måske heller ikke, om din ægtefælle er en ægtefælde. Og hvordan skulle Word vide, om du er i et parforhold eller et par forhold? Selv et ægte skab kan være sprogligt korrekt!

Autokorrektur i Word

Du kan dog forbygge fejl som disse ved løbende at opbygge din egen autokorrektur. Nyere versioner af Word retter typiske stavefejl via autokorrektur, fx medlemsskab til medlemskab og fælleskab til fællesskab.

Indimellem foreslår såvel Word som Google ofte at skrive sammensatte ord i to, der burde skrives i et. Det frister uden tvivl usikre sprogbrugere til at begå fejl. Sprogfejl, der er et voksende problem. Ikke alt kan dog lastes disse IT-giganter. Som korrekturfirma vil vi helst ikke spå om fremtiden, men uden at forgribe begivenhedernes gang tør vi godt sige: Problemet vil vokse. Der er en stadigt stigende smittefare fra engelsk sprogbrug. Måske er svaret så enkelt, at jo bedre vi bliver til engelsk, jo dårligere bliver vi til dansk?

Jeg burde komme til sagen nu, men forsætter med at udfolde døgenigt

Jeg slog døgenigt op i Den Danske Ordbog. Artiklen forslår umiddelbart følgende synonymer: drog og drivert. Man kan så klikke videre til “ord i nærheden”. Fortager man dette valg, dukker ordet lemmedasker op. Klikker man videre på det ord, så angiver ordbogen bl.a. skideskur som synonym. Sikke en rejse i sprog. Billedligt talt gik vi til købmanden efter en liter mælk, men kom hjem med både gulerødder og en agurk.

Den Danske Ordbog (DDO) bruger vi ofte, når vi korrekturlæser. DDO illustrerer ordenes betydning på fin vis og forlægger autentiske uddrag fra et større tekstkorpus. Man skal dog være varsom med deres eksempler, der ikke alle er retsprogligt korrekte, selvom de forgiver at stamme fra sikre sprogbrugere. Slår man fx ordet kommune op, gives eksemplerne Københavns kommune og Hammel kommune (23-04-2018). I begge tilfælde burde kommune skrives med stort.

Hvis du ikke fangede alle fejlene (og der er flere forord derude), så er her en opsamling:

  • forsætter (fortsætter)
  • forslår (foreslår)
  • fortager (foretager)
  • forbygger (forebygger)
  • forgriber (foregriber)
  • forlægger (forelægger)
  • forgiver (foregiver)

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *