Tvivlen er korrekturlæserens bedste ven

Hvad enten du er professionel korrekturlæser, eller du på egen hånd søger at minimere fejl i dine tekster, er tvivlen din bedste ven – og ordbogen dit bedste værktøj.

Det sker indimellem, at folk beder mig stave til de mest obskure fremmedord, når jeg er til selskab. Måske svarer det lidt til lægen, der formodes at være ekspert i samtlige tropesygdomme. Når nogle gode folk hører, at min profession er et job som korrekturlæser, så må jeg da også være en sand mester til stavning. Den anden dag ville min borddame (en sygeplejerske) vide, hvordan man staver til campylobacter, herunder om det kunne skrives cambylobakter eller måske kampylobakter. Jeg kunne mærke sveden pible frem på panden og benene ryste, for jeg vidste det virkelig ikke. Jeg er bestemt ikke en supermand til at stave. Men jeg ved, hvornår jeg er i tvivl – og skal slå ordene op. Mit svar var i hvert fald: ”Det er jeg faktisk i tvivl om”. Jeg hev derfor min telefon frem, og sammen fandt vi hurtigt det rigtige svar.

Korrekturlæser

Dansk Sprognævn er indimellem også i tvivl

Som erfaren korrekturlæser vil man med tiden få behov for at slå færre og færre ord og regler op, når det handler om retskrivning. Mange stavefejl fanger Word mv. i øvrigt. De største dilemmaer handler tit om kommaer og øvrig grammatik: Skal indenfor være i et eller to ord her? Hedder det banken de besluttede eller banken den besluttede? Skal der -t på virkelig flot? Den største kompetence som korrekturlæser er her at have en sans for, at der er ’noget på spil i en sætning’: at man er pinedød opmærksom i tilfælde af tvivl og altid lader tvivlen komme kunden til gode. Her sker det indimellem, at vi ringer til Dansk Sprognævns spørgetelefon, hvis vi ikke kan finde svaret i retskrivningsreglerne. Flere gange har vi her oplevet, at medarbejderen fra Dansk Sprognævn også var usikker på det rigtige svar. Han eller hun skulle måske spørge en mere erfaren medarbejder. Indimellem har denne medarbejder også været i tvivl, og vi har så kun kunnet få et ’foreløbigt svar’. Et endeligt svar har vi måttet vente nogle flere dage på.

Kun den, der intet ved, tvivler aldrig

Derfor skal du huske, at tvivlen er din bedste ven, når du læser korrektur på egne eller andres tekster. Og det skal du være glad for. For kun den, der ingenting ved, eller den, der har et hovmodigt livssyn, tvivler aldrig. Så ind med tvivlen, ind med sproget, ud med fejlene.

I øvrigt er svaret, at både campylobacter og kampylobakter er korrekte stavemåder.

[Forfattet af: Morten Hoffmann]